Voorbeeld dagindeling

Geen enkele dag is hetzelfde en elk kind heeft zijn eigen dagritme. Toch heeft elke dag wel vaste elementen. Dit geeft namelijk regelmaat en structuur, wat de kinderen een veilig gevoel geeft. In de praktijk probeer ik zoveel mogelijk kindvolgend te werken waarbij er ingespeeld wordt op de signalen van het kind. Niets moet en veel mag. Vanwege de kleinschalige gastouderopvang is er meer ruimte om nog meer rekening te houden met de individuele behoeften van uw kindje.
Natuurlijk gaat alles in goed overleg met u als ouders.

Hieronder ziet u een voorbeeld hoe een dagje Bij Luus eruit kan zien. Let op dat dit een voorbeeld is. Er zijn legio andere mogelijkheden te bespreken.
De baby’tjes draaien uiteraard nog niet in dit schema mee. Zij volgen zoveel mogelijk het ritme dat zij thuis gewend zijn.

07.00 uur: Ik ben er helemaal klaar voor! De kinderen zijn van harte welkom!
Ik bespreek met papa en/of mama de eventuele bijzonderheden en samen zwaaien we papa en/of mama uit.
Met de kindjes die nog moeten ontbijten gaan we aan tafel en dan mogen de kinderen vrij gaan spelen (even lekker wakker worden, een rustig begin van de dag).

08.10 – 08.45 uur: Als er BSO kinderen zijn, dan gaan we deze nu gezellig naar school brengen. Dit doen we gezellig wandelend (met de kiddybus) of met de (bak)fiets. Op de terugweg gaan we soms nog even langs de winkel of (vrijdag)markt.

08.45 uur: Vrij spelen

09.30 uur: Tijd voor vitamientjes! Maar eerst gaan we samen opruimen en handjes wassen. Voor de grote kinderen zijn er verse stukjes fruit en voor de kleintjes maak ik een fruithapje. Daarna drinken we sap/ranja.

10.00 uur: Als we van tafel zijn krijgen de kinderen een schone luier of gaan naar het toilet.

10.15 uur: Tijd voor een gestructureerde activiteit. Met mooi weer trekken we erop uit met de bakfiets, gaan we wandelen of spelen we in de tuin. Bij slecht weer gaan we lekker puzzelen, knutselen of andere leuke binnenactiviteiten.

12.00 uur: Opruimen allemaal! Het is tijd voor een gezellige gezamenlijke lunch. We eten boterhammetjes en drinken een bekertje melk, water of sap.

13.00 uur: Als we klaar zijn met eten is er een verzorgingsmoment en gaan we de kindjes die ’s middags nog slapen klaarmaken voor het middagdutje. Voor de grote kindjes die niet meer slapen is er tijd voor een rustige activiteit of lekker vrij te spelen.

15.00 uur: Rond deze tijd worden de meeste kindjes weer wakker. We gaan verschonen en aankleden.

15.15 – 15.45 uur: Als er BSO kindjes zijn gaan we deze gezellig uit school te halen.

15.45 uur: Samen gaan we aan tafel voor een lekkere beker drinken en wat lekkers. Als we allemaal van tafel zijn gaan de kinderen vrij spelen. Met mooi weer gaan we lekker naar buiten toe.

16.30 uur: Alle kinderen worden nog een keer verschoond of gaan naar het toilet.

16:45 uur: Tijd voor een koekje/soepstengel en beker sap.

17.00 uur: De kindjes die (een potje) eten mee hebben gekregen gaan nu eten.

17.00 – 19.00 uur: De papa’s en/of mama’s komen hun kindjes weer ophalen.

N.b.: De kinderen kunnen tussendoor altijd om extra drinken en fruit vragen.

Soms hebben de kinderen behoefde aan een rustmoment. Vaak gaan we dan lekker een boekje lezen of een rustig spelletje doen. Hoewel televisie tot het minimum beperkt wordt, mag ook hiervoor gekozen worden als rustmoment. Lekker jezelf even terugtrekken op de bank kan soms erg lekker zijn na een lange dag.

Ik vind het prettig om met thema’s te werken en probeer deze dan ook met regelmaat terug te laten komen in de dagindeling. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande thema’s:

  • Sinterklaas
  • Kerst
  • Carnaval
  • Seizoenen (lente, zomer, herfst, winter)
  • Sint maarten
  • Halloween
  • Pasen
  • Kleuren
  • Dieren(dag)
  • Eten
  • Vakantie
  • Lichaam
  • Vaderdag/Moederdag

Daarnaast werk ik met het VVE programma van Kiki de Beer en zullen ook hier thema’s van terugkomen.